Als je serieus bent over het starten van een blog maar je weet niet hoe en waar dan moet je even doorlezen. Een blog beginnen is eenvoudig. Als je een blog wilt toevoegen aan je WordPress website is het slechts een kwestie van aanzetten. Als je naast je website een blog wilt dan kun je bij meerdere partijen een gratis account nemen, een templates kiezen en beginnen met bloggen! (als je hierbij hulp nodig hebt kun je altijd contact met ons opnemen)
Maar dan? Dan heb je het technisch voor elkaar en dan moet je schrijven. Maar wat en hoe? Daar gaat dit artikel over…
Als je wilt bloggen omdat je wat tijd over hebt en zo eenvoudig wat geld wilt verdienen stop dan maar. Je zult teleurgesteld zijn in het resultaat. Zo eenvoudig is het nu eenmaal niet. Als dat zo was zou iedereen het wel doen. Pas bij 60+ artikelen gaat Google jou echt belonen voor je harde werk.
Als je daarentegen kennis wilt delen en tijd en moeite in een je nieuwe project wilt steken dan zou het zo maar eens kunnen slagen. Dan schrijf je met plezier je artikelen en krijg je beloning in de vorm van lezers en commentaar.
Het juiste onderwerp met een pakkende titel
Het belangrijkste doen van elk blog is lezers trekken. De eerste stap in dat proces is schrijven over iets dat je weet. Als je schrijft over iets dat je weet dan kun je er kennis en kunde in kwijt. Dat waarderen je lezers omdat ze iets van je kunnen leren. Hou je dus bij je leest dan ben je al halverwege!
Een pakkende titel is een titel die uitnodigt tot verder lezen. Dat kan zijn met een pakkende stelling of met een vraag waar de lezer het antwoord op wil geven of weten. Een goede titel is bijvoorbeeld: Weten waarom jij met deze tips wel kunt slagen? of: 5 handige tips om te slagen in je werk. Daag de lezer uit.
Schrijf met je doelgroep in het achterhoofd
Ik richt me met PML internet op het MKB bij mij in de regio. Ik blog over zaken, die ik weet, maar wel op het niveau van de klanten, die ik zoek, heb, wil hebben en houden. Ik kan diep op “Aangepaste rapporten” in gaan in “Google Analytics” maar daar boei ik niet de mensen mee die ik wil bereiken. Die kan ik handiger tips geven over social media en het gebruik van beelden op je website.
Bedenk van te voren dus goed voor wie je schrijft en pas daar je onderwerpen en taalgebruik op aan!
Hoe moet je lezers op je blog krijgen?
Lezers trekken is het allerlastigste van het hele bloggen. Het schrijven van een titel met een tekst lukt nog wel. Een plaatje lukt ook nog wel. Maar die bezoekers waar tover je die vandaan?
Zorg dat je SEO op orde is. Dat is de zoekmachine optimalisatie. Hierdoor weet Google heel goed waar jouw blog over gaat en wie naar jou op zoek is. Alhoewel je van te voren nooit kunt voorspellen welke artikelen het meest gelezen worden. Je zult altijd weer verbaast worden door de lezer en zijn keuzes.
Houd je lezers geboeid
Voor elke beginnende blogger geldt in het begin lezen weinig mensen je artikelen. Maar zelfs als je 5 lezers krijgt per week dan is dat belangrijk. Promoot je blog op elke manier die je kunt om zoveel mogelijk lezers te trekken. De beste manier om ze terug te laten komen is een mailinglist. Zo kun je ze nieuwsbrieven sturen en ze terughalen naar je website.
Het is eenvoudiger om een lezer terug te halen dan om een nieuwe lezer te vinden. Daarom is een mailinglist een must! Stuur één keer in de X periode een update met de meest gelezen artikelen van je blog. Voeg er een incentive aan toe en voila daar zijn de lezers weer. Een incentive is iets wat de gebruiker bij jou kan halen. Denk aan “5 tips” of de “meestgebruikte tools” of “handige links”.
Maak afspraken met jezelf
Niks schreeuwt zo hard desinteresse als een blog waar het nieuwste artikel 2 jaar oud is. Maak met jezelf afspraken over wat je gaat doen met je blog en hoe je dat gaat doen. Ik moet één keer per week een artikel schrijven van mezelf. Als ik dat niet red moet ik de week erop twee artikelen schrijven. Nog verder uitstellen is niet toegestaan.
De kracht van statistieken
Door achteraf te analyseren kun je zien welke artikelen het meest gelezen worden. Zo kun je titels en onderwerpen met elkaar vergelijken en zie je welke kant je op moet als blogger om meer lezers te krijgen. De tool die je hiervoor gebruikt is natuurlijk Google Analytics. Goed en gratis en verschrikkelijk uitgebreid! Hulp nodig met Google Analytics? Ik ben een “Google Analytics certified individual” en kan je dus zeker helpen!
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.