In deel 1 van deze serie (van 3) heb ik aangegeven welke social media kanalen er zijn en welke waarom geschikt zouden kunnen zijn voor jouw business. In dit deel geef ik aan wat je wel en niet moet doen om te overleven in de social media jungle. Het internet is heel snel en één verkeerde reactie wordt zo uit zijn verband gerukt en voorzien van commentaar. Je imago loopt heel eenvoudig een deuk op.
1. Te veel doen of te weinig doen.
Als je eenmaal bepaald hebt welke kanalen je gaat gebruiken dan moet je je daarvoor inzetten. Om aanwezig te zijn en niks te doen geeft een hele slechte indruk. Een Twitter account met een tweet uit 2012 en daarna niets meer geeft aan dat het je geen reet kan schelen. Social media, de naam zegt het al, is er om sociaal te zijn. Spreek met jezelf een frequentie af en hou je daaraan. Maak daar tijd voor. Ik blog minimaal 4 x per maand en maximaal 6 x. Dat is duidelijk. Het tegenovergestelde van te weinig is ook niet goed. Te veel aanwezig is ook geen goede zaak. Stuur geen 10 updates de lucht in op LinkedIn alleen maar om zichtbaar te zijn. Dan sla je de plank mis. Wees sociaal en bedenk goed wat je zelf zou willen ontvangen.
2. Passende content en timing
Elk social media kanaal heeft een eigen benadering nodig. Bij Facebook mag je grappig uit de hoek komen. Op LinkedIn ben je zakelijk en op Twitter heb je maar 140 karakters om te zeggen wat je wilt zeggen. Zorg voor een afwijkende “tone of voice” bij elk social media kanaal.
Ook belangrijk is het timen van plaatsen van je content. Net als bij nieuwsbrieven maakt het moment van ontvangen heel erg veel verschil in of je er iets mee doet. Je publiek zal niet altijd op elk kanaal aanwezig zijn. Bedenk dus wanneer wie zich waar zou kunnen bevinden. En stem je berichten daar op af. LinkedIn rond 11 uur in de ochtend want dan zit je achter je computer. Facebook om 5 uur ’s middags als er ruimte is voor ontspanning en Twitter om half 9 in de ochtend als iedereen op weg is naar zijn werk. Maak voor jezelf een schema en houd je daar aan.
Dubbel plaatsen. Gezien de algoritmes die Facebook en LinkedIn gebruiken krijgt niet iedereen je bericht te zien. Op Twitter gaat alles zo snel dat een bericht van een uur geleden snel gemist wordt. Je kunt dus prima hetzelfde bericht twee maal posten. Eénmaal in ’s middags en éénmaal de ochtend er op.
3. Het gezicht van
Zeker bij start-ups doen bedrijven zaken met de eigenaar en niet met het bedrijf. Zorg dat je het gezicht van het bedrijf wordt en presenteer jezelf als zodanig. Je bent geen URL, maar een echt persoon. Je klanten willen zaken doen met jou en niet met je website.
Lees deel 1 en deel 3 in deze serie.
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.