In 2019 hebben we onze naam veranderd naar RaketNet. Dat bracht een hoop werk met zich mee. Ook een website migratie, want andere naam, dus andere URL. Om dit goed te doen moet je een aantal zaken goed regelen in de juiste volgorde. Wij werken altijd met checklijstjes zodat we niks vergeten. Deze delen we graag met jou. Zodat ook jij geen fouten maakt.
Website migraties zijn er in twee smaken. 1. Nieuwe website op dezelfde URL en 2. Website verhuizen naar een nieuwe URL. Beiden verdienen aandacht. Hieronder licht ik de stappen even toe.
Nieuwe website op dezelfde URL
Dit is niet echt een migratie als wel dat je een berg nieuwe URL’s het internet op knalt. De kans is namelijk groot dat je met een nieuwe website zaken net anders doet en dus de URL’s uiteindelijk ook anders zullen zijn. Je moet er voor zorgen dat je de oude URL’s koppelt aan de nieuwe URL’s. Dit doe je door te redirecten. Dat wil zoveel zeggen als voor elke oude URL geef je een nieuwe URL op. Lees hier meer over 301 redirecten.
Het redirecten doe je om twee redenen. Reden 1 is dat je bezoekers altijd op een bestaande pagina uitkomen en geen 404 error te zien krijgen. En reden 2 is dat je de opgebouwde pagerank in Google meeneemt naar je nieuwe pagina’s. Beiden even belangrijk.
Website migratie naar een nieuwe URL
Dit is veel meer werk dan een nieuwe website op dezelfde URL. Als het niet nodig is, doe het dan niet. In de IT zeggen we altijd: “if it ain’t broke, don’t fix it”. Wil je het echt toch zeker weten doen dan moet je het wel goed doen. Ik zal het proces in een aantal stappen uit elkaar trekken en toelichten.
1. Nieuw website maken
Maak op de nieuwe URL de nieuwe website. Indien mogelijk nog niet laten indexeren door Google totdat je helemaal klaar bent. Dit voorkomt bezoekers op je nog niet affe website.
Denk ook aan je nieuwe e-mailadres. Omdat dit een grote stap is heb ik dit apart uitgeschreven. Lees hier alles over je email migratie.
2. Oude website redirect
Zodra je nieuwe website klaar is en je email migratie is uitgevoerd kun je verder. Zet je website op indexeren. Meld je oude en nieuwe website aan bij de Google webmaster tools. Dit had je voor je oude website natuurlijk al lang gedaan. 🙂
Zorg dat op je oude website alle URL’s geredirect zijn naar je nieuwe domein. Lees hier meer over 301 redirecten. Hierna geef je in de webmaster tools je verhuizing op. Google gaat aan de gang en na een aantal weken is alles omgezet naar je nieuwe domein. Maar omdat je alles netjes hebt geredirect heb je geen bezoeker verloren.
Denk ook even na over de beleving van de bezoeker in die eerste weken. Een bezoeker verwacht op je oude URL uit te komen. Bevestig dus op je nieuwe URL zijn verwachting door te melden dat dit de nieuwe website is van jouw bedrijf.
3. Alle verwijzingen aanpassen
Natuurlijk heb je honderden backlinks naar je oude website. Die moeten (eigenlijk) allemaal aangepast worden naar je nieuwe website. Spoor ze ook door in Google te zoeken op “url:oudedomein.nl”. Deze zoekopdracht laat jou zien waar je oude URL nog te vinden is. Benader al deze partijen en vraag ze vriendelijk de verwijzing aan te passen.
4. Social media
Je social media kanalen moeten ook van naam veranderen. De meeste kun je simpelweg aanpassen. De moeilijke in deze is je Facebook pagina. Wij probeerden de titel PML internet te veranderen in RaketNet. Dat werd tot 3 keer toe geweigerd, automatisch. Protest aantekenen werd niet op gereageerd. Zo zie je maar als het gratis is ben jij het product en maakt het ze geen reet uit. De oplossing die ik vond was RaketNet toevoegen aan de titel. En na een week kon ik wederom wijzigen en heb ik PML internet uit de titel gehaald. Dus in twee stappen was het alsnog gelukt.
5. Checken en oplossen
Gebruik de webmaster tools om te zien of er errors op je nieuwe website zijn. Zie je errors los deze op en dien de URL’s opnieuw in. Gebruik Google Analytics om te zien of er nog verkeer op je oude website komt. Als dat zo is dan heb je iets niet goed gedaan qua redirecten. Alsnog doen. Blijf ook zoeken in Google naar vermelding van je oude URL. Probeer verwijzingen te laten wijzigen naar nieuwe URL. Dat komt je SEO alleen maar ten goede.
6. Melden aan klanten en belanghebbenden
Deze is belangrijk. Zorg voor een leuke introductie van je nieuwe URL bij je bestaande klanten en belanghebbenden. Denk ook aan leveranciers, zoals je boekhouder of software leverancier. Meld het ze met je nieuwe e-mailadres en vermeld het op al je social media kanalen. Misschien na een paar dagen herhalen. Dat moet je zelf weten.
Veel succes en bedenk er komt een einde aan alle drukte.
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.