Leuk! We gaan een website maken. Jij wilt weten wat daarvoor moet gebeuren. Dat schrijf ik hieronder puntsgewijs op.
- Informatie
- Template keuze
- Logo
- Kleurstelling
- Lettertypes
- Menu balk
- Content
- Formulieren
- Gmail email adres
- FTP / hosting gegevens
Onder aan deze pagina kun je je keuzes op een formulier invullen. Wel zo handig. Dan heb ik alles, voor zover je het al weet, in een keer bij elkaar in een mail. Dus per item doorlezen, nadenken, uitwerken en dan het formulier onder aan deze pagina invullen.
1. Informatie
Hoe beter ik begrijp wat jij doet en hoe je dat doet de te beter wordt je website. Wat ik van jou wil weten zijn de volgende zaken:
- Wat verkoop je?
- Als je niks verkoopt wat is dan je business model?
- Wie is je doelgroep?
- Hoe ga je die bereiken?
- Hoe lang doe je het al?
- Ben je aangesloten bij verenigingen heb je keurmerken?
En alle andere zaken die van belang kunnen zijn. Vertel me zo veel mogelijk!
2. Template keuze
De eenvoudigste route is een bestaand template kiezen en dat aanpassen, al naar gelang jou, jullie wensen. Ik werk graag met het Genesis framework. Dat is rock solid, veilig en gaat nooit kapot. Hierdoor kunnen we kiezen voor templates die gemaakt zijn voor dit framework. Zelf ben ik erg onder de indruk van het werk van Studiopress, de bedenkers van het Genesis framework. Hun templates vind je hier -> http://my.studiopress.com/themes/ Alle eigen templates heb ik, third party niet. Maar die kunnen we kopen. Elk template is voorzien van een demo versie waardoor je goed kunt zien hoe het in elkaar zit.
Mocht je hier niks tussen kunnen vinden dan kun je ook nog kijken bij Zigzagpress. Ook die templates heb ik allemaal. Zie zigzagpress.com
Ik snap dat het zoeken van een template lastig is. Maak daarom een top 3. Ik kan dan aan de hand van jouw product, dienst en doelgroep een advies uitbrengen welke het meest geschikt is en waarom!
3. Logo
Waarschijnlijk heb je er al een. Dan stuur je me die. Het liefst zo groot mogelijk.
Als je er geen een hebt dan zijn er een aantal routes die we kunnen nemen. We kunnen “inspiratie” op doen in Google images. Zie bijvoorbeeld dit zoekresultaat. Op basis daar van kan ik iets maken.
Wil je het professioneler aanpakken dan kun je een ontwerpwedstrijd uitschrijven. Dat kan via Ontwerpen voor geld. Voordeel is dat je zomaar 40 designs hebt om uit te kiezen van verschillende ontwerpers dus ook met verschillende ideeën.
4. Kleurstelling
Vaak heeft een website een aantal kleuren. Zwart is heel erg donker en serieus. Dus die vervangen we vaak door een grijs. Maar het kan ook helemaal anders. Wat jij wilt! De beste blog over kleuren en kleurgebruik, ik ooit gelezen heb vind je hier.
Hoe kom je aan goede kleurencombinaties? Google! Check deze link voor algemene kleurencombinaties. Hier een voorbeeld met blauw er in. Je begrijpt nu hoe het werkt. Succes! En wat ik wil is de link naar het plaatje dat je hebt gekozen. Hiermee kan ik uit de voeten!
5. Lettertypes
Meestal gebruiken we 2 lettertypes op een website. Een voor de koppen en een voor de tekst. Meer kan ook, maar dat wordt vaak rommelig. Wederom is Google onze vriend. Zij hebben een online lettertype dienst die we kunnen gebruiken voor jouw website. https://fonts.google.com/ Er zijn er ruim 800 en het worden er steeds meer. Als je op een lettertype klikt en dan naar beneden scrolt geeft Google suggesties voor combinaties. Speel hier mee en laat je inspireren. Zie hieronder.
6. Menu balk
Bezoekers moeten door je website kunnen navigeren. Dus hebben we 1 of meerdere menu’s nodig. Wat ik nu wil weten is hoe ziet je hoofdmenu er uit? Meestal staat links wat je verkoopt, dat is het belangrijkste en meer naar rechts de informatie, over jou en je bedrijf en helemaal rechts contact. Hier kan van worden afgeweken, maar dit is de meest voorkomende versie. Is dat stom? Ja wel een beetje, want iedereen doet het zo, aan de andere kant snappen bezoekers dan wel direct hoe jouw website werkt en wat e waar kunnen vinden. Mensen zijn ten slotte gewoontedieren.
Een aantal menu items waar je aan kunt denken: Home / Diensten / Producten / Blog / Over mij /Over ons / Filosofie / Werkwijze / FAQ / Blog / Referenties / Projecten / Cases / Contact.
Sub menu items zijn items die onder de hoofdmenu items vallen. Hiernaast een voorbeeld in Excel. Klik op het plaatje en download deze file en pas deze aan voor jouw website.
7. Content
Content is de inhoud. Dus teksten, plaatjes en filmpjes. Teksten schrijf je zelf of laat je schrijven. Tips over hoe je goede webteksten schrijft vind je op deze website. Plaatjes heb je in de vorm van eigen foto’s, koop je op websites als 123rf.com of shutterstock.com of je zoekt in de gratis beeldbanken PIXABAY of PEXELS. Video’s heb je, laat je maken en je host ze op YouTube of je zoekt gewoon een bestaand YouTube filmpje dat je wilt gebruiken.
Meestal komt de content later. Dit heb ik niet nodig om te beginnen, maar wel om je website af te maken. Dit kun je in eerste instantie dus nog leeg laten. Echter is content altijd de bottleneck in een project. Begin hier tijdig aan, het vergt veel tijd!
8. Formulieren
Meestal wil je 1 of meerdere formulieren op je website. Wat ik wil weten is welke formulier heb je in gedachten, wat wil je vragen en wat moet er gebeuren nadat iemand het formulier heeft ingevuld. Ik heb hier ideeën over en voor. Dus als je geen idee hebt dan overleggen we gewoon even samen.
9. Gmail email adres
Ik installeer op elke website Google Analytics en de Google webmaster tools. Dit kan ik vanuit mijn eigen account doen. Echter kun jij er dan niet bij. Graag maak ik je eigenaar van de accounts en de data. Dat kan ik doen als jij een gmail adres aanlevert. Ik hoef niet in je account, ik wil alleen maar weten wat je email adres is.
10. FTP / hosting gegevens
Jouw website maken doe ik op mijn eigen website. Om hem live te zetten moet ik bij de webserver kunnen komen waar de website moet komen te staan. Meestal is FTP afdoende. Als je me die gegevens los per email kunt sturen dan sla ik die op en komen we niet voor verrassingen te staan. Mailen naar info@raket.net
Invullen
Vul het formulier hier onder zo compleet mogelijk in. Dan kan ik aan de slag. Hoe meer ik weet, hoe meer ik kan doen.