Alles verandert op het internet. Niks staat stil. Jouw eigen website verandert en de websites om je heen veranderen. Het is daarom goed in de gaten te houden of alles nog naar behoren werkt op jouw website. Waarom is dit belangrijk? 1. voor de gebruikerservaring en 2. voor je positie binnen Google. Niet werkende links zijn slecht voor je ranking. Hoe je dat doet leg ik je hier onder uit!
Je verandert wel eens een titel van en artikel of hangt het onder een andere pagina waardoor de URL verandert. Dat is op zich niet erg, maar houd het wel in de gaten. Want niet werkende links zijn dodelijk voor de gebruikerservaring. Als bezoekers van je website een 404 pagina zien dan zijn ze dus aan het einde van je website gekomen
Website fouten constateren
Als eerste moet je weten wat er fout gaat. Dat doe je door je website aan te melden bij de Google webmaster tools. Verifieer je website en lever een sitemap in. Een sitemap wordt door jouw website aangemaakt en dit kun je zien als de inhoudsopgave. Google vraagt deze elke dag of een paar keer per week op en weet zo precies wat waar op jouw website staat.
Google haalt nu je website inhoudsopgave op en bestudeerd alle pagina’s. Deze worden geïndexeerd in de zoekmachine en via die zoekmachine kunnen bezoekers op je website komen. Als een url verandert dan word dit door de Webmaster tools gezien en jij kunt deze fout zo oplossen. Dat ziet er uit als het plaatje hier onder. Klik op crawlfouten om te zien wat de fouten exact zijn.
Website fouten oplossen
Nu je weet wat er mis is kun je de fouten oplossen. Je kunt 2 dingen doen. Of je past de URL aan en zorgt dat deze weer overeenkomt met wat Google in de index heeft. Of dat kan ook je redirect de foute URL naar een werkende URL. Dat doe je met een 301 redirect. URL’s kun je redirecten naar een andere URL en dit aan Google doorgeven. De 301 code staat voor permanent verplaatst. Als je dit doet dan weet Google dat ze de oude URL moeten vervangen door de nieuwe. Vanaf dat moment komt je bezoeker op de nieuwe pagina aan.
Ik werk veel met WordPress. Binnen WordPress zijn plug-ins voor 301 redirects. Je geeft de oude en de nieuwe URL op, klikt op ok en klaar ben je. Daarna geef je in de webmaster tools nog even aan dat je het probleem voor die URL hebt opgelost. Het wijst zich vanzelf.
Wat je verder nog kunt doen
Maak een goede 404 pagina. Een 404 pagina is een pagina die wordt getoond als iets aan de website wordt gevraagd wat niet bestaat. Meestal zegt de 404 pagina standaard 404 error – bestaat niet. Dat mocht iemand toevallig op een niet bestaand pagina uitkomen dan is er nog steeds geen reden om weg te gaan. Ik heb mijn 404 pagina aangepast. Een andere titel en links naar de belangrijkste onderdelen van mijn website. Zo loopt iemand niet tegen een dood einde aan op je website.
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.