SEO is een verzamelnaam voor alle werkzaamheden die je moet doen om je website beter te ranken in een zoekmachine. Daarin onderscheiden we on-page SEO en off-page SEO. Dus oftewel wat je op je eigen website kunt doen en wat je buiten je eigen website kunt doen. Over off-page schreef ik al eerder. Nu een begin over on-page SEO.
On-page SEO is dus alles wat je op je eigen website kunt doen om beter gevonden te worden. In dit artikel tips en tricks van wat te doen en van wat niet te doen.
Even in het kort wat belangrijk is:
- Optimaliseer titels, URLS en beschrijvingen van alle (belangrijke) pagina’s op je website
- Zorg voor een logische URL structuur
- Regel gebruiksvriendelijke navigatie door je website heen, zowel voor bezoekers als zoekmachines
- Optimaliseer interne links
- Gebruik de juiste titel tags om je teksten te classificeren
- Zorg dat je plaatjes goed geïndexeerd kunnen worden (namen en ALT tags)
- Gebruiksvriendelijke 404 pagina’s.
- Snelle laadsnelheid van je website en individuele pagina’s
- Unieke content geschreven voor je doelgroep
- Goede links naar andere websites (kapot of slechte websites)
Ik zal de komende weken al deze punten behandelen. Klik op on-page SEO om alle artikelen over on-page SEO te lezen. Hieronder behandel ik: Optimaliseer de titels en beschrijvingen van alle (belangrijke) pagina’s op je website
Optimaliseer titels, urls en beschrijvingen
Zoekmachines interpreteren dus is het aan jou de nobele taak om dit zo eenvoudig mogelijk te maken zodat het interpreteren zo goed mogelijk gebeurd. Je kunt het zoekmachines makkelijk maken door alles voor te kauwen. Voor het gemak ga ik even uit van WordPress en de mogelijkheden die je daar hebt. Voor WordPress installeer je de Yoast SEO plugin om je titel, url en je beschrijving te beheren. Als ik er niks aan zou doen dan zou WordPress de volgende titel url en beschrijving gebruiken.
Zoals je ziet is vormen de titel, URL en de beschrijving ook het mogelijke zoekresultaat in Google. Dus naast de juiste woorden gebruiken om goed geïndexeerd te worden is het ook van belang om mogelijke bezoekers zo ver te krijgen dat ze op jouw resultaat klikken.
De titel
De titel is de blauwe regel boven aan. Dit is de eye catcher van het zoekresultaat. Let op dit is niet de tekst die boven aan op je pagina staat, dit is de titel van de HTML pagina.
Hier moet direct staan wat op je pagina te vinden is. Geen afleiding van je boodschap. Als we de titel hierboven nemen dan leidt het PML internet aan het einde af. Dat is niet nodig.
De url
Dat is de groene regel eronder. Hier kun je keywoorden kwijt die belangrijk zijn voor deze pagina. De URL moet bevestigen en uitbreiden wat de titel al aangaf. Woorden die niet van belang zijn horen hier niet thuis. In het voorbeeld hierboven is het woord “op” overbodig. Dat voegt niks toe.
De beschrijving
Dit is de inleiding van je pagina in twee regels. Deze “inleiding” hoeft niet exact zo op je pagina te staan. Hier kun je beschrijven waar je pagina over gaat en mensen overhalen om te klikken op jouw zoekresultaat. Zoals je hierboven ziet wordt de beschrijving nu afgebroken. Dat is niet goed. Dat nodigt niet uit. Beter is om een call-to-action aan het einde te zetten zodat mensen uitgenodigd of uitgedaagd worden om te klikken. Enkele voorbeelden: Klik hier! .. of .. Meer weten? .. of .. Lees verder…
Het resultaat
Na het spelen met de Yoast SEO plugin, waarin direct het resultaat kan zien, is het resultaat voor deze pagina…
Dit oogt veel beter en de juiste keywoorden zijn verwerkt in de URL, titel en beschrijving. De kans dat jij dit artikel via Google hebt gevonden wordt op deze manier een stuk groter!
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.