Het komt wel eens voor dat klanten de Google search console gebruiken. En dan? Dan kun je je vindbaarheid checken en verbeteren. En ja, dan krijg je soms ook meldingen. Meldingen dat er iets met je site aan de hand is. Vaak slaat de paniek dan om zich heen. Mensen hebben geen idee meer wat te doen, stoppen met lezen en mailen in paniek HELP! Voor al die mensen: rustig aan, geen paniek. Laten we eerst eens kijken wat er aan de hand is. En of er wel iets aan de hand is! Google search console meldingen zitten er namelijk nogal eens naast.
Wat is Google search console?
Ik noem het ook nog wel de webmaster tools. Zo heette het vroeger. Zo oud? Ja zo oud. Sinds een aantal jaar heet het dus Google search console en is het de thermometer in de kont van je website. De tool monitort hoe het met je website gaat. Je krijgt feedback over: waarop je wordt gevonden, welke zoekwoorden en welke pagina’s het goed doen en welke het net niet goed genoeg doen.
Ook kijkt de tool naar de snelheid van je website, of alles leesbaar is en hoe het met de pagina functionaliteit gaat. Allemaal super handig als je echt serieus met je website aan de slag wilt. Ik kijk er minstens net zo vaak naar als naar mijn Google analytics.
Google search console meldingen
Als zaken niet goed gaan dan mailt Google je dat. Dan kun je ineens een mail krijgen dat elementen te dicht bij elkaar staan of dat je site veel te traag is. Niet direct in paniek raken. Het meeste is eenvoudig op te lossen of simpelweg gewoon niet waar. Het is ten slotte een computer met een set regels, die dit heeft bepaald. En ja een computer maakt ook gewoon fouten. Een computer is niet onfeilbaar. Onthoud dat.
Stappenplan oplossen meldingen
- Klik door naar en melding en lees wat er voor welke pagina aan de hand is. Bij de meeste meldingen zitten wat icons waarmee je door kunt klikken naar de betreffende pagina, naar een tool van Google om het nogmaals handmatig te checken en om validatie van je oplossing aan te vragen.
- Het ALLER allerbelangrijkste is checken wat er aan de hand is. Klopt de melding wel? Een melding over snelheid hoeft helemaal niet zo te zijn. Er kan iets met je server zijn geweest ten tijde van de het checken. De Google bot die het checkte kon een hickup hebben. Het hoeft helemaal niet zo te zijn. In de helft van de gevallen is dit aan de hand.
- Klopt de melding nou niet, klik dan op validatie aanvragen. Google gaat dan supersnel (binnen 28 dagen) je website opnieuw checken om de melding en of het probleem er niet meer is. Vinden ze het niet meer dan gaan de rode items naar oranje of groen. Groen is goed in deze.
- Klopt de melding wel en kun je het zelf oplossen? Een voorkomende issue in WordPress is bijvoorbeeld dat je een onderschrift onder een foto plaatst. Dat onderschrift is zo breed als het beeld op een desktop scherm. Op mobiel wordt je pagina dan opgerekt. Super stom van WordPress dat ze de afmetingen van het beeld meegeven aan het onderschrift. Dat is simpel op te lossen door de breedte weg te halen u de HTML. Hierna kun je op oplossing valideren klikken en wordt gecheckt of het opgelost is.
- Klopt de melding wel en weet je niet hoe nu verder? Dan moet je contact opnemen met RaketNet. Meestal kunnen wij iets voor je betekenen in het oplossen van automatische meldingen van Google search console.
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.