Veel van mijn klanten hebben nog nooit van de term conversie gehoord. Of ze denken dat hij op hun niet van toepassing is. De tijd dat een website een online folder was is allang voorbij. Tegenwoordig wil je iets bereiken met je website. Je website is er om je product te presenteren, vragen te beantwoorden, twijfels weg te nemen, te overtuigen en om conversies te draaien!
Wat is een conversie?
Een conversie is simpelweg iets wat jij wilt dat een bezoeker op je website doet. Even vertaald naar een praktijkvoorbeeld een conversie kan een ingevuld contact formulier zijn of het downloaden van een folder of het aanvragen van een offerte of het doen van een sale.
Wat moet ik met conversies?
Een conversie moet je meten. Je wilt ten slotte weten hoe vaak iets gebeurd op je website en waarom dat gebeurd. Dat meten doe je met Google Analytics. Met de meetgegevens die je genereert kun je bijsturen. Je kunt er voor zorgen dat de de juiste conversies worden gedaan, dat conversie paden korter worden. Een conversie pad is het hele pad dat een bezoeker bewandeld van binnenkomst tot en met de conversie. Dat pad wil je namelijk zo kort mogelijk houden. Hoe minder klikken des te groter de kans op een conversie.
Hoe meet ik conversies?
Conversies meet je met Google Analytics. Als je in Google Analytics bent dan zie je midden boven een aantal tabs. Je begint in Rapportage en moet om conversies in te stellen naar Beheerder. Op die tab zie je drie kolommen. Boven de rechterkolom staat Weergave. Onder het kopje weergave staat Doelen. En die moeten we hebben om conversies in te stellen. Het eenvoudigst is het om een eindpagina in te stellen. Dit is meestal de dankjewel pagina. Als iemand daar komt dan heeft hij iets ingevuld of gekocht. Dan heeft er een conversie plaatsgevonden. Speel even met de opties en kijk wat voor jou werkt. Ik maak meestal een conversie met de dankjewel pagina en de via pagina. De via pagina is de pagina die ook geraakt moet zijn. In mijn geval de pagina waar het contact formulier staat.
Hoe stuur ik conversies dan bij?
In Google Analytics kun je ook paden volgen. Dus welke paden zijn bewandeld om tot de conversie te komen. Zo kunnen al je product pagina’s een begin pagina zijn. Als je nu ziet dat product 3 het meeste conversies genereert zorg dan dat product 3 de meeste aandacht krijgt. Maak daar product 1 van en promoot het meer op de homepage. Een ander voorbeeld. Binnen Google Analytics kun je zien op welk zoekwoord mensen via Google zoeken op je website komen. Als je nu een zoekwoord ziet dat procentueel veel conversies verzorgd dan moet je dat woord belangrijker maken. Zorg dat je meer gevonden wordt op dat woord. Dus extra pagina’s. Zo zijn er nog legio mogelijkheden van het bestuderen van je data en het daarop aanpassen en dus verbeteren van je website.
Nog mooier en inzichtelijker wordt het als je gaat adverteren op Google Adwords en dat met Analytics koppelt en samen gebruikt. Dan wordt het echt effectief.
Jij weet ten slotte niet waar een bezoeker naar zoekt en hoe hij dat doet. Probeer daar achter te komen door het gedrag van die gebruiker te analyseren.
Download dan hier ons gratis eboek met 18 expert tips.