Marketing is veel uitgebreider dan men denkt. Het betekent niet alleen focussen op lead nurturing en conversies, maar ook op details achter de schermen zoals branding en het opbouwen van een sterk team. Hieronder vind je negen tips voor kleine ondernemingen die je dringend moet beginnen toepassen:
1. Breng niet gewoon een product op de markt; bouw een merk
Het is – verrassend genoeg – heel eenvoudig om branding te vergeten, zeker wanneer men online bezig is. Tussen het filteren, het creëren van landingspagina’s en het schrijven van e-mails, laten veel ondernemers onopzettelijk branding aan de kant liggen. Wat velen echter niet beseffen, is dat het creëren en het behouden van een coherent merk een zware meerwaarde voor het bedrijf kan betekenen. Volgens branding expert Re Perez, heeft 50% van de waarde van je bedrijf niets met jou te maken. 50% heeft enkel te maken met hoe jij door jouw klanten wordt gezien. Deze statistieken wekken natuurlijk vragen op. Spendeer je 50% van je tijd aan het controleren van de percepties die men over jou heeft? Of ben je eerder zoals de anderen en spendeer je de meerderheid van je tijd aan die andere 50%: strategie en uitvoering? Conclusie: als je een meer rendabel bedrijf wil, dan moet je een sterker merk opbouwen.
2. Ken het verschil tussen Branding en Marketing
We weten nu dat branding belangrijk is, maar in welk opzicht verschilt dit van marketing? Veel ondernemers raken verward door het subtiel verschil tussen beide. Re Perez beschrijft het verschil als volgt: “Marketing is het promoten en verkopen van producten en diensten. Branding creëert een perceptie van jouw goederen en diensten in de markt. Marketing is dus een verlengstuk van jouw merk. Het is een van de vele merkcontactpunten.”
Om te helpen branding als prioriteit te stellen terwijl je ook met online marketing bezig bent: vergeet gewoon niet dat je marketing een weerspiegeling is van jouw merk, en dat het een deel van de totale klantervaring is. Creëren je marketingcampagnes een ervaring die consequent is met de rest van je merkimago?
3. Ken jouw klanten binnenstebuiten
Om te slagen in ‘small business marketing’, is het kennen en begrijpen van jouw consumenten een must. Sommigen zeggen zelfs dat je jouw klanten beter moet kennen dan zij zichzelf kennen. Begrijpen wie zij zijn, wat zij zoeken en de uitdagingen die zij aangaan, creëert een opportuniteit om hen te betrekken bij de oplossingen die jij op tafel kan leggen. Zonder deze kloof te overbruggen, zal je hen nooit efficiënt iets kunnen verkopen.
Stel je in de plaats van je klanten om hun behoeften en wensen te kennen. De ideale werkwijze hiervoor is om de klanten persoonlijk aan te spreken en te begrijpen waar ze vandaan komen. Wat je ook doet, vermijd veronderstellingen te maken over wie jouw klanten zijn en wat ze het meest nodig hebben. Leer hen kennen met een open mind, probeer hun perspectief te verstaan, en je gehele marketingstrategie zal veel vlotter verlopen.
4. Zoek uit hoe je één product met winst kan verkopen
Een vermijdbare (online marketing) fout die vaak gemaakt wordt, is dat men op te veel zaken tegelijkertijd wil focussen. Je marketingstrategie kan snel onduidelijk worden wanneer te veel tegenstrijdige boodschappen circuleren, dus kan het focussen op één enkel product wel degelijk in jouw voordeel werken.
Brad Martineau, oprichter van SixthDivision, raadt ondernemers het verspreiden van hun marketinginspanningen op twee of meerdere producten sterk af, zeker gedurende de vroege groeifase van het bedrijf. Tijdens een interview met Eventual Millionaire zei hij: “Wat mensen niet beseffen, is dat telkens een nieuwe offerte gecreëerd wordt, je eigenlijk een bedrijf binnen je eigen bedrijf creëert omdat je de marketingboodschap moet opstellen, je moet een lead generation strategie definiëren, je moet de juiste verkoopstrategie vinden… Het feit is dat er meer mensen zijn die op jouw eerste voorstel zullen ingaan, dus is het beter alle beschikbare tijd en energie te spenderen om de klanten te leiden naar het hoofdaanbod.”
5. Ga langzamer om meer te bereiken
Een andere fout die hand in hand gaat met het focussen op te veel zaken tegelijkertijd, is het te snel willen presteren. Marketingsystemen te snel ontwikkelen kan in feite het succes van een groeiend bedrijf verhinderen, doordat het onmogelijk wordt om georganiseerd te blijven in aanwezigheid van constante veranderingen. Dat is een uiterst kritiek punt dat heel wat mensen vergeten. Ze willen enkel bouwen en bouwen en dat schept uiteindelijk chaos. Deze chaos stapelt zich ergens in de achtergrond op, waar, twee of drie jaar later, je tot het besef komt. ‘Hey, laat me al die mensen vinden die ingeschreven zijn, maar die niets gekocht hebben’ en je weet dan niet waar hen te vinden want ze zijn overal verspreid. Dus moet je af en toe wat langzamer gaan.
6. Verander interesse naar “Ik wil het nu hebben!”
Succesvolle online marketing brengt meer met zich mee dan enkel jouw website door veel mensen gezien te krijgen. Indien het doel van jouw marketinginspanningen het genereren van leads is, dan zal je jouw doelgroep moeten begeleiden door elke levenscyclus. Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat de meeste mensen die jouw website raadplegen nog niet bereid zijn een bestelling te plaatsen, maar dat betekent niet dat je niets kan doen om hen verder te begeleiden – en hen uiteindelijk om te vormen tot klant. Het begeleiden van leads doorheen de levenscyclus is even eenvoudig als aan jouw doelgroep vragen om zich aan te melden voor gratis content, hen vervolgens een paar mails te sturen met als doel hen te koesteren en te onderwijzen totdat ze bereid zijn om tot de volgende stap over te gaan.
Een andere cruciale lead-nurturing tactiek die je kan toepassen in je marketingplan is retargeting, een advertering strategie die zich richt tot degene die jouw site reeds bezocht hebben. Dit heeft een logische reden: iemand die al eerder interesse toonde voor jouw bedrijf, heeft meer kans een klant te worden dan iemand die nog nooit van jou gehoord heeft, en geeft dus een betere return op je marketinginspanningen. Bij online marketing van een klein bedrijf is het belangrijk hardnekkig te zijn, evenals jouw budget te optimaliseren. Retargeting is de beste manier om dit te doen. Gezien de mensen van jouw doelgroep zich reeds verbonden hebben met jouw bedrijf, zijn de kansen dat ze reageren op jouw offerte serieus verhoogd. Een goed uitgevoerde retargeting strategie genereert leads van hogere kwaliteit tegen een lagere kost.
7. Vertrouw je team
Ondernemers mogen niet als enige verantwoordelijk zijn voor de marketinginspanningen van het hele bedrijf. Als jouw onderneming groeit, dan zal de vraag naar marketing ook groeien. Op een bepaald ogenblik zal je een sterk marketingteam moeten opbouwen aan wie je taken zonder twijfel moet kunnen toevertrouwen. Een deel van succesvolle online marketing is een efficiënte leader voor jouw team zijn. Leiderschap betreft het aannemen van mensen die beter zijn dan jou. Het gaat over het focussen op waar jij echt goed in bent, zich soms terugtrekken en anderen inzetten. Hier zijn moed en vertrouwen voor nodig, en moet je jouw ego even terzijde leggen.
8. Gebruik kennis om indrukwekkende content te creëren
Succesvolle marketing creëert een relatie tussen een bedrijf en haar prospects. Om deze relatie op een stevige basis te bouwen, moet je het vertrouwen van jouw doelgroep winnen door hen kwaliteitsvolle, nuttige informatie te verschaffen die zij immens waarderen. Zie het als het maken van een eerste indruk op een datingsite. Jouw gratis content is wat je gebruikt om een indruk te maken op jouw potentiële klanten en om hun contactgegevens te verkrijgen. Nadat je deze gegevens verkregen hebt, is het tijd om hen te imponeren met nog meer expertise.
Om dit goed te doen, is het belangrijk om tijd te spenderen aan het ontwikkelen van content die jouw intellectueel leiderschap en expertise echt aantoont. Denk aan wat je reeds weet: ben je een expert over een niche onderwerp in jouw vakgebied? Kan je een unieke en/of nieuwe perspectief aanbieden over iets waar jouw potentiële klant geïnteresseerd in is? Als je uit de band wil springen met je content marketing, kapitaliseer dan de kennis waarover je reeds beschikt om de meest indrukwekkende content mogelijk te creëren.
9. Stop nooit met leren
Er is één gewoonte die elke succesvolle ondernemer afzondert. Indien je een stagnerend groeipercentage en burn-out wil vermijden, en dat je niet achter wil zitten op de concurrentie, dan moet je er een gewoonte van maken om constant nieuwe zaken bij te leren om in jouw onderneming toe te passen. Online marketing verandert continu. Nieuwe leerervaringen als prioriteit stellen, geeft jou niet enkel materiaal om te innoveren en uit de marketing sleur te stappen, maar het geeft jou ook een gevoel van persoonlijke voldoening en voltooiing die burn-out voor goed kunnen laten verdwijnen.
Conclusie
Kort gezegd hoef je slechts een paar zaken te onthouden om ervoor te zorgen dat jouw start-up aan de hand van online marketing verder groeit. Eerst moet je goed beseffen hoe belangrijk branding is, ook bij online marketing. Ook moet je je (toekomstige) klanten – en vooral hun verlangens en behoeften – vanbuiten kennen. Zich op te veel verschillende zaken tegelijkertijd richten, geeft zelden goede resultaten. Zorg er ook voor dat (toekomstige) klanten het gevoel krijgen dat ze jouw producten nodig hebben. Dit kan je met behulp van interessante content gemakkelijk bereiken. Ten laatste is het belangrijk om competente, betrouwbare mensen aan te werven en up-to-date te blijven. Pas jij ook deze negen regeltjes al toe?
Dit artikel werd geschreven door Lisanza Faccilongo, Content Marketeer bij Sortlist